KKOLIAS Supermarkets

Αφρό δεν έχει μόνο η Σαμπάνια

Αυτό είναι αλήθεια. Η κατηγορία του αφρώδους οίνου βρίσκεται σε άνοδο, γι αυτό και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε ανάμεσα σε τεράστια ποικιλία ετικετών αφρώδους κρασιού από όλο τον κόσμο. Ποιά η διαφορά; Κατ’ αρχήν το γεγονός ότι η Σαμπάνια είναι ονομασία προέλευσης (όπως π.χ. η δική μας “Νεμέα”) και αφορά στο αφρώδες κρασί που παράγεται εντός μιας συγκεκριμένης ζώνης του αμπελώνα της Καμπανίας που βρίσκεται στη Βόρεια Γαλλία.

Οποιοδήποτε αφρώδες κρασί παράγεται εκτός της ζώνης (ακόμα και λίγα μέτρα έξω από αυτήν) είναι απλά αφρωδης οίνος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υποδεέστερο ως προϊόν, και οτιδήποτε εκτός Σαμπάνιας πρέπει να το… σνομπάρουμε. Απεναντίας, οι πολλοί και διαφορετικοί αφρώδεις οίνοι που διατίθενται στην αγορά μας δίνουν τη δυνατότητα να βρούμε το αρωματικό και γευστικό στυλ που μας ταιριάζει, ενώ κάποιοι που προκύπτουν από γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών των περιοχών από τις οποίες προέρχονται, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και τεράστιες δυνατότητες συνδυασμών στο τραπέζι, αλλά και μακριά από αυτό.

Οδηγός αγοράς

Όπως και με κάθε ετικέτα κρασιού, η τελική μας επιλογή συνήθως γίνεται ανάλογα με την περίσταση, αλλά και το ‘badget’ μας. Αν προσανατολιζόμαστε προς τη Σαμπάνια επειδή θέλουμε να κάνουμε εντύπωση, τότε θα επιλέξουμε μια από τις μεγάλες αναγνωρίσιμες μάρκες, κι έτσι οι συνδαιτημόνες μας θα ξέρουν ότι δεν κάνουμε οικονομία προκειμένου για το καλύτερο. Αν πάλι είμαστε πραγματικοί λάτρεις της Σαμπάνιας, τότε θα διαλέξουμε ανάμεσα στις ετικέτες των πιο μικρών οίκων της περιοχής ψάχνοντας για ομοιότητες και διαφορές στο στυλ και στο ύφος τους. Τέλος, αν θέλουμε πραγματικά να πάρουμε την “αφρόκρεμα”, τότε θα αγοράσουμε μια χρονολογημένη (vintage) Σαμπάνια, η οποία παράγεται μόνο σε μεγάλες χρονιές και, είναι μεν πιο ακριβή, αλλά χαρακτηρίζεται από μεγάλη αρωματική και γευστική πολυπλοκότητα.

Για έναν καλό αφρώδη οίνο μπορούμε να κινηθούμε αρκετά εκτός της ζώνης της Καμπανίας, και μάλιστα ξεκινώντας από πιο κοντινά μέρη σε εμάς. Έτσι, έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στα εκλεκτά αφρώδη κρασιά της Ρόδου, που παράγονται από την όμορφη Αγαιοπελαγίτικη ποικιλία Αθήρι, τον ευγενή αφρώδη της Μαντινείας τα οποία παράγονται από το δημοφιλές αρωματικό Μοσχοφίλερο, τα ευχάριστα αφρώδη της Ηπείρου, που αξιοποιούν την δροσιστική ντόπια ποικιλία Ντεμπίνα, καθώς και τα ιδιαίτερα ροζέ αφρώδη του Αμυνταίου, τα οποία βασίζονται στο ερυθρό Βορειοελλαδίτικο Ξινόμαυρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαφέροντα και οικονομικά αφρώδη παράγουν οι περισσότερες οινοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία με το Prosesco, η Ισπανία με την Cava και η Γερμανία με το Sekt. Στο ίδιο “παιχνίδι” όμως βρίσκονται με μεγάλη επιτυχία και αρκετές χώρες του νέου οινικού κόσμου όπως η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, προσφέροντας μας αξιόλογες προτάσεις που θα μας ευχαριστήσουν, χωρίς να “πληγώσουν” την τσέπη μας.

Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές

Οι Σαμπάνιες και οι αφρώδεις οίνοι κυκλοφορούν σε διάφορες βαθμίδες ξηρότητας, που ξεκινούν από αυτήν του υπερ-ξηρού και φτάνουν ως το γλυκό. Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει η κάθε ετικέτα, χρησιμοποιείται ως απεριτίφ, κρασί φαγητού, ή κρασί που συνοδεύει επιδόρπια.

Ένα κομψό αφρώδες κρασί θεωρείται ιδανικό απεριτίφ γιατί καλωσορίζει όμορφα τους καλεσμένους σε μια εκδήλωση και τους κρατάει καλή παρέα μέχρι να ξεκινήσει το γεύμα. Στο τραπέζι μπορεί να συνοδεύσει μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων και γεύσεων, όπως τυριά, πιάτα με βάση το αυγό, θαλασσινά και σούσι.

Σερβίρουμε τη Σαμπάινια ή τον αφρώδη οίνο σε μακρόστενο ποτήρι τύπου flute, για να προστατεύσουμε τόσο τη θερμοκρασία όσο και την ένταση του οσφρισμού του.

Όταν ανοίγουμε ένα μπουκάλι Σαμπάνιας ή αφρώδους οίνου προσέχουμε να μην είναι κουνημένο ώστε να χάσει επεισοδιακά μεγάλη ποσότητα κρασιού – εκτός κι αν μία πολύ ειδική περίσταση το καλεί.

Τέλος, σερβίρουμε ένα τυπικό αφρώδη οίνο ή μια Σαμπάνια σε θερμοκρασία γύρω στους 8 βαθμούς, προκειμένου να είναι δροσερός και να μας χαρίσει μια όμορφη αίσθηση στο στόμα. Αν όμως πρόκειται για ένα κρασί με σωματικές ή γευστικές ιδιαιτερότητες – όπως μια χρονολογημένη Σαμπάνια ή ένας αφρώδης οίνος από αρωματική ποικιλία – τότε σερβίρουμε σε ελαφρώς υψηλότερη θερμοκρασία (γύρω στους 10 βαθμούς) για να εκτιμήσουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του καλύτερα.

Copyright © - 2020 KKOLIAS Supermarkets. Designed by mmVirtual maintained by IT Armenius LTD.

facebook instagram youtube