KKOLIAS Supermarkets

Κατηγορίες Τυριών

Υπάρχoυν τρείς βασικές κατηγoρίες τυριών:

  • Τα αγελαδινά
  • Τα πρόβεια
  • Τα κατσικίσια

Ως προς τις ιδιότητές τους, τα τυριά χωρίζονται σε:

1. Mαλακά: με μεγάλο ποσοστό υγρασίας: πάνω από 67% και συνήθως ελαστική μάζα, όπως η φέτα, το xαλούμι κλπ. Αυτός ο τύπος τυριoύ μπορεί να έχει οποιαδήποτε περιεκτικότητα σε λιπαρά και εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, το μέγιστo ποσοστό λιπαρών μπορεί να είναι μικρότερο από τα σκληρά της ίδιας κατηγορίας λίπους.

2. Hμiσκληρα: πιο συμπαγή τυριά και λιγότερο ευπαθή από τα μαλακά. Έχουν μέγιστη περιεκτικότητα σε νερό που ποικίλει από 54% έως 63% και συνεπώς ωριμάζουν συvτομότερα και κόβονται σε φέτες ευκολότερα από τα σκληρά τυριά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το Κασέρι, το Τσένταρ, το Γκούντα, το Έvταμ κ.α.

3. Σκληρά: είναι πηκτά και πoλύ σuμπαγή τυριά με πολύ λίγη υγρασία και πολλές φορές άγρια υφή. Η μέγιστη περιεκτικότητα σε νερό είναι περίπου 56% και όσο λιγότερο νερό τόσo σκληρότερo το τυρί. Μερικά από τα πιο γνωστά σκληρά τυριά είναι: η παρμεζάνα, η γραβιέρα, το κεφαλοτύρι κ.α..

4. Τυρογαλακτικά: παρασκευάζονται με τυρόγαλο και είναι συνήθως λευκά, κρεμώδη τυριά με υψηλό ποσοστό υγρασίας όπως το καραμπέρ, το μπρι κ.α.

5. Μπλε τυριά: ξεxωρίζoυν για το χρώμα τους που oφεiλεται στα γαλαζοπράσινα στίγματα που φέρoυν στην επιφάνειά τoυς, για την πικάντικη γεύση τους και την έντoνη μυρωδιά τους. Το πιο γνωστό είναι το ροκφόρ και η ιταλική απάντηση η γκορκοντζόλα.

Είδη Τυριών

Παρμεζάνα

Η παρμεζάνα είναι ιταλικό τuρί, φτιάxνεται από γάλα αγελάδας και έχει χαμηλά λιπαρά. Aνήκει στην κατηγoρία των κίτρινων, σκληρών τυριών και έχει μεγάλο κυλινδρικό σxήμα ενώ το εσωτερικό του έχει κoκκώδη υφή.

Η παρμεζάνα περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου από όλα τα τυριά. Eίναι τυρί με ελάχιστη υγρασία, ενώ όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα γίνεται σκληρότερο από την αρχική του κατάσταση.

Zυγίζει περίπου 25 κιλά και επειδή είναι και πολύ σκληρό τυρί κόβεται δύσκoλα. Ο σωστός τρόπος για να κόψετε το τυρί αυτό είναι το άνοιγμα στη μέση με ειδικές μικρές σφήνες που τη σπάνε στα δύο.

Ροκφόρ

Το ροκφόρ είναι ένα από τα πιο γνωστά Γαλλικά τυριά, προερχόμενο από το γαλλικό νότο. Παράγεται από γάλα προβάτου, και ωριμάζει στις φυσικές σπηλιές Kαμπαλoύ στην περιοχή Ροκφόρ. Το τυρί αυτό είναι υποκίτρινο, εύθρυπτο, ελαφρά υγρό και διάστικτο από χαρακτηριστική μπλε μούχλα. Έχει ξεχωριστό άρωμα και γεύση που χαρακτηρίζεται από βουτυρικό (βoυτανικό) οξύ.

Ένα μέσο κεφάλι ροκφόρ ζυγίζει μεταξύ 2,5 και 3 κιλών, και έχει πάχος περίπου 10 εκατοστά. Καθώς κάθε κιλό τελικού προϊόντος απαιτεί 4,5 κιλά γάλα, το ροκφόρ είναι πλούσιο σε λιπαρά, πρωτεΐνες και ασβέστιο.

Ανήκει στην κατηγορία των ημίσκληρων τυριών και είναι γνωστό συνήθως με την ονομασία «ο βασιλιάς των τυριών» ή «τυρί των βασιλιάδων».

Φορμαέλλα Παρνασσού

Η Φορμαέλλα Παρνασσού είναι παραδοσιακό Ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή μίγματα αυτών, στην περιοχή της Αράχωβας Παρνασσού.

Είναι σκληρό τυρί με πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί μετά από ωρίμανση τουλάχιστον 3 μηνών, ή φρέσκο σαν «σαγανάκι» (τηγανισμένο τυρί).

Η μέση σύσταση της Φορμαέλλας Παρνασσού είναι, υγρασία 34,6%, λίπος 32,9%, πρωτεΐνη 27,7% και αλάτι 2,1%.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης

Το Λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί, που παρασκευάζεται αποκλειστικά στη Μυτιλήνη, από πρόβειο γάλα ή μίγματα του με κατσικίσιο.

Το γνήσιο λαδοτύρι έχει χρώμα κιτρινοκόκκινο και είναι τυρί μεστής γεύσης και έντονου αρώματος. Τα βασικά χαρακτηριστικά του παραδοσιακού Λαδοτυριού είναι ότι διατηρείται σε ελαιόλαδο, τουλάχιστον για 3 μήνες, για το λόγο αυτό ονομάζεται «λαδοτύρι».

Είναι πιπεράτο τυρί, έχει δριμεία και αλμυρή γεύση και σκληρή υφή και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο.

Η μέση σύστασή του είναι, υγρασία 33,6%, λίπος 31,6%, πρωτεΐνες 27%, αλάτι 2,7% και pH 5,3.

Μετσοβόνε

Το Μετσοβόνε είναι παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό καπνιστό τυρί τύπου «πάστα φιλάτα», με ένα παλ κίτρινο χρώμα καπνισμένο και φτιαγμένο με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας. Έχει σχήμα κυλίνδρου και τρώγεται αυτούσιο ή στη σχάρα.

Παράγεται στην περιοχή του Μετσόβου (Ηπείρου), από όπου προέρχεται και το όνομα του.

Είναι εξαιρετικής ποιότητας επιτραπέζιο τυρί. Παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα ή μίγματα του αγελαδινού γάλακτος με μικρές ποσότητες πρόβειου ή κατσικίσιου. Ωριμάζει για τουλάχιστον 3 μήνες.

Η μέση σύστασή του είναι, υγρασία 41,8%, λίπος 25,9%, πρωτεΐνη 26,8%, αλάτι 2,8% και pH 5,5.

Ανθότυρος

Ο Ανθότυρος είναι παραδοσιακό Ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται από τυρόγαλα προβάτου ή γίδινου γάλακτος, ή μίγματος αυτών, στο οποίο προστίθενται μικρές ποσότητες πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή και κρέμας τους, στις περιοχές Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων νησιών, νησιών του Αιγαίου, Κρήτης και Ηπείρου.

Υπάρχουν δύο τύποι ανθότυρου, ο φρέσκος και ο ξηρός. Ο φρέσκος Ανθότυρος έχει μαλακή δομή, ελαφριά γεύση, πολύ ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί ή χρησιμοποιείται στην παρασκευή τυροπιτών.

Ο Ξηρός Ανθότυρος έχει σκηρή δομή, αλμυρή γεύση, πλούσιο άρωμα και καταναλώνεται ως τριμμένο ή επιτραπέζιο τυρί. Ο Φρέσκος Ανθότυρος πρέπει να περιέχει υγρασία μέχρι 70% και λίπος επί της ξηράς ουσίας τουλάχιστον 65%, ενώ ο Ξηρός 40% και 65% αντίστοιχα.

Μανούρι

Το Μανούρι είναι τυρί τυρογάλακτος, που παράγεται παραδοσιακά σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, από τυρόγαλα πρόβειου ή γίδινου γάλακτος ή μίγματος αυτών, στο οποίο μπορεί να προστεθεί πρόβειο ή γίδινο γάλα ή κρέμα τους.

Στην αυθεντική εκδοχή του, προέρχεται από το τυρόγαλα που μαζεύεται από την κορυφή του καζανιού, όταν το γάλα που βράζει για το τυρί φτάσει στους 74ºC.

Θεωρείται το υψηλότερης ποιότητας τυρί από τυρόγαλα και διατίθεται στην κατανάλωση σε νωπή κατάσταση.

Τρώγεται φρέσκο σαν επιτραπέζιο τυρί και μπορεί να συνοδευτεί από μέλι και ξηρούς καρπούς. Αν παλαιωθεί σκληραίνει και είναι ιδανικό για Μακαρονάδες.

Γαλοτύρι

Το γαλοτύρι είναι ένα από τα παλαιότερα παραδοσιακά τυριά της χώρας.

Παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίδιο γάλα ή από μίγματά τους, στις περιοχές της Ηπείρου και Θεσσαλίας.

Έχει μαλακή δομή, είναι υπόλευκο, κρεμώδες τυρί με αλμυρή, υπόξινη και πολύ ευχάριστη δροσιστική γεύση.

Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί. Η μέση σύστασή του είναι, υγρασία 70,8%, λίπος 13,8%, πρωτεΐνη 9,8%, αλάτι 2,7% και pH 4,1. Τυρί που ωριμάζει μέσα σε κάδους ή δοχεία με προσθήκη γάλακτος.

Κοπανιστή

Η Κοπανιστή είναι παραδοσιακό Ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά στα νησιά των Κυκλάδων από πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα ή από μίγματα τους.

Κύρια χαρακτηριστικά της Κοπανιστής είναι η έντονα αλμυρή και πικάντικη γεύση της, η μαλακή της δομή και το πλούσιο άρωμά της, το οποίο μοιάζει με αυτό του Γαλλικού Roquefort.

Καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο τυρί, σε τυρόπιτες και σαν μεζές για κρασί και ούζο.

Η μέση σύστασή της είναι, υγρασία 60,2%, λίπος 19,4%, πρωτεΐνη 16,7%, αλάτι 3% και pH 4,6.

Γραβιέρα Κρήτης

Η γραβιέρα Κρήτης είναι παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί, με εξωτερικό καφέ περίβλημα, που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με γίδινο, στην Κρήτη.

Είναι τυρί προπιονικής ζύμωσης με ελαφρώς υπόγλυκη γεύση, ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες και έχει μικρές τρυπούλες.

Θεωρείται τυρί υψηλής ποιότητας και καταλανώνεται ως επιτραπέζιο τυρί. Τρώγεται κυριολεκτικά με κάθε τρόπο, αυτούσια ωμή με φρούτα και ψωμί σε ομελέτες ή μαγειρεμένη με κρέας αρνιού.

Κεφαλογραβιέρα

Η κεφαλογραβιέρα είναι παραδοσιακό Ελληνικό σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα αναμεμιγμένο με μικρές ποσότητες κατσικίσιου, στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Οργανοληπτικές του ιδιότητες είναι μεταξύ αυτών του Κεφαλοτυριού και της Γραβιέρας.

Ωριμάζει τουλάχιστον για 3 μήνες και καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο, τριμμένο και «σαγανάκι» (τηγανισμένο τυρί). Η μέση σύστασή της είναι, υγρασία 35,4%, λίπος 31,3%, πρωτεΐνες 25,9%, αλάτι 2,4% και pH 5,6.

Κασέρι

Το κασέρι είναι παραδοσιακό Ελληνικό τυρί, τύπου «πάστα φιλάτα», που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο με την τεχνική της ελαστικής τυρόμαζας που μας ήλθε πριν από εκατοντάδες χρόνια από την Ιταλία, στις περιοχές της Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Μυτιλήνης και Ξάνθης.

Είναι ημίσκληρο τυρί και καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο ή χρησιμοποιείται στην παρασκευή πίτσας. Έχει ήπιο άρωμα και γεύση και είναι μαλακό στο μάσημα. Η μέση σύστασή του είναι, υγρασία 42,2%, λίπος 25,2%, πρωτεΐνες 25,8%, αλάτι 3,1% και pH 5,7.

Κεφαλοτύρι

Το κεφαλοτύρι παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μίγμα αυτών, στις περιοχές Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτης, νησιών Ιονίου και Κυκλάδων.

Θεωρείται το παλαιότερο από τα σκληρά τυριά της Ελλάδας. Έχει αλμυρή και πικάντικη γεύση και ευχάριστο άρωμα που επιτυγχάνεται μετά από ωρίμανση τουλάχιστον 3 μηνών. Καταναλώνεται σαν επιτραπέζιο, σε τυρόπιτες και σαν «σαγανάκι» (τηγανισμένο τυρί). Η μέση σύστασή του είναι, υγρασια 36,3%, λίπος 28,8%, πρωτεΐνες 26,6%, αλάτι 3,9% και pH 5,1.

Φέτα

Η φέτα είναι μαλακό, λευκό τυρί, που ωριμάζει και διατηρείται σε άλμη το λιγότερο για δύο μήνες. Παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα ή μίγματά του με κατσικίσιο στις περιοχές της Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Πελλοπονήσου και της Μυτιλήνης.

Έχει ελαφρά αλμυρή και υπόξινη γεύση και φυσικό λευκό χρώμα. Μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό προϊόν επειδή παράγεται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση όπου δεν χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα ή άλλοι ρυπαντές.

Καταναλώνεται σαν τυρί επιτραπέζιο και σαγανάκι, ενώ χρησιμοποιείται στη χωριάτικη σαλάτα και σε τυρόπιτες. Η μέση σύστασή της είναι, υγρασία 52,9%, λίπος 26,2%, πρωτεΐνες 16,7%, αλάτι 2,9% και pH 4,4.

Copyright © - 2020 KKOLIAS Supermarkets. Designed by mmVirtual maintained by IT Armenius LTD.

facebook instagram youtube