KKOLIAS Supermarkets

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι τα αλλαντικά αποτελούν έναν εξαίσιο μεζέ ή συμπλήρωμα στα πιάτα μας.

Είναι όλα τα αλλαντικά ίδια;

Αν αγαπάτε τα αλλαντικά και δεν είστε διατεθειμένοι να τα εξορίσετε από τη διατροφή σας, επιλέξετε light προϊόντα, αλλά κι εκείνα που εκ φύσεως έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος, όπως αυτά που φτιάχνονται από κοτόπουλο και γαλοπούλα. Τα light αλλαντικά (π.χ. παριζάκι light, σαλάμι καπνιστό light) φτιάχνονται από κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία μερικής αφαίρεσης των κορεσμένων λιπαρών. Το κανονικό παριζάκι, έχει για παράδειγμα, 12% περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ το light μόλις 2%.

Όσον αφορά στις θερμίδες, το light έχει σχεδόν τις μισές, σε σχέση με το κανονικό. Τα αλλαντικά που θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο είναι το μπέικον, η μορταδέλα και το σαλάμι, που είναι και τα πλουσιότερα σε λιπαρά.

Εάν, όμως, δεν είστε φίλος του κρέατος, μάθετε ότι υπάρχουν ακόμη και αλλαντικά λαχανικών! Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σπεύσετε να τα εντάξετε στο εβδομαδιαίο πλάνο σας, αλλά, αν σας αρέσουν οι διαφορετικές γεύσεις, συνιστούν μια καλή πρόταση.

Aλλαντικά και υγεία

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των αλλαντικών σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στην κατανάλωσή τους τα άτομα με υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα. Ακόμα και η γαλοπούλα, περιέχει σχεδόν 1γρ. νατρίου ανά 100γρ.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν εισαχθεί στην αγορά αλλαντικά με μειωμένο αλάτι, που μπορεί να αποτελέσουν μια διατροφική πρόταση για άτομα με υπέρταση, αρκεί βέβαια να διατηρούν το μέτρο στην κατανάλωσή τους.

Τι να προτιμήσω;

Με τα άλματα που έχει κάνει η τεχνολογία τροφίμων, είναι εντυπωσιακό το πόσο προσεγμένη μπορεί να είναι η βιομηχανική παραγωγή αλλαντικών. Είτε πρόκειται για αλλαντικά με μειωμένα λιπαρά, είτε για αλλαντικά με μειωμένο αλάτι, είναι επιτεύγματα που πριν από μισό αιώνα ήταν αδιανόητα.

Οι λάτρεις της παράδοσης ωστόσο, μπορεί να παραμένουν πιστοί στα παραδοσιακά χωριάτικα προϊόντα, που συνήθως είναι πιο μεστά σε γεύση και παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να θέσουμε υπόψη των καταναλωτών ότι, όσο πιο παραδοσιακές είναι οι μέδοθοι παρασκευής ενός αλλαντικού, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να μην έχουν χρησιμοποιηθεί αποστειρωμένοι χώροι και εργαλεία κατά τη διαδικασία παραγωγής ή να είναι ακατάλληλες οι συνθήκες εκτροφής και σφαγής του ζώου, το κρέας του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη ύλη. Αυτό είναι προφανές ότι ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι είναι προτιμότερη η αγορά αλλαντικών από το σούπερ μάρκετ, πρωτίστως γιατί διασφαλίζεται το σταθερό και ασφαλές προϊόν, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από εκείνο του χωριού, αλλά και περισσότερες επιλογές, ειδικά για εκείνους που έχουν γνωστά προβλήματα υγείας.

Τύποι αλλαντικών

Αλλαντικά ονομάζουμε όλα εκείνα τα κρεατοκατασκευάσματα από κιμά ή τα αυτούσια τεμάχια κρέατος, τα οποία έχουν υποστεί πλήρη ή μερική επεξεργασία με θέρμανση, αποξήρανση, κάπνιση ή και συνδυασμό των παραπάνω τρόπων επεξεργασίας. Τα αλλαντικά, διακρίνονται σε μερικώς επεξεργασμένα και πλήρως επεξεργασμένα.

Τα αλλαντικά χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Ενθηκευμένα:

Είναι αλλαντικά σε φυσικά ή τεχνητά περιβλήματα. Στη χώρα μας, διακρίνονται σε δυό μεγάλες ομάδες: τα λουκάνικα και τα σαλάμια. Τα λουκάνικα είναι συνήθως παρασκευασμένα από ωμό κρέας, ενώ τα σαλάμια από ωριμασμένο ή θερμικώς επεξεργασμένο κρέας.

Θερμικώς επεξεργασμένα:

Είναι αλλαντικά από ψιλοκομμένο (κιμαδοποιημένο) κρέας, από τεμάχια κρέατος ή από μίγμα ψιλοκομμένου κρέατος, που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία.

Μερικώς επεξεργασμένα:

Είναι τα επεξεργασμένα σκευάσματα κρέατος, η επιφάνεια τομής στο κέντρο των οποίων, δεν έχει τα χαρακτηριστικά του νωπού κρέατος. Μερικών επεξεργασμένο λέγεται επίσης, το σκεύασμα που έχει ενεργότητα νερού (πιο απλοϊκά θα λέγαμε υγρασία) μικρότερη από 0,97. Τα μερικώς επεξεργασμένα σκευάσματα κρέατος, συντηρούνται μόνο υπό ψύξη.

Μερικώς ωριμασμένα (αλλαντικά ημίξηρα):

Παρασκευάζονται όπως τα αλλαντικά αέρος, με τη διαφορά ότι, μετά την μερική τους ωρίμανση, υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία και μερική αφυδάτωση, που διαρκεί έως και 3 εβδομάδες. Συντηρούνται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 20ºC, για αρκετούς μήνες.

Πλήρως επεξεργασμένα:

Είναι τα σκευάσματα, τα οποία δύναται να συντηρηθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Ωριμασμένα (αλλαντικά αέρος):

Παραμένουν σε ειδικούς θαλάμους από 3 ημέρες μέχρι 6 μήνες, προς ωρίμανση και μερική αφυδάτωση.

Βραδέως ωριμασμένα:

Για να ωριμάσουν, χρειάζονται πάνω από 3 εβδομάδες. Διακρίνονται από τη χαμηλή ενεργότητα νερού και την αρκετά χαμηλή τιμή του pH τους (5,4-6,0).

Ταχέως ωριμασμένα:

Ωριμάζουν σε 3-6 μέρες. Διακρίνονται για το ιδιαίτερα χαμηλό pH (4,8-5,2) και την αρκετά χαμηλή ενεργότητα νερού.

Copyright © - 2020 KKOLIAS Supermarkets. Designed by mmVirtual maintained by IT Armenius LTD.

facebook instagram youtube